Byggeboom i Frøstrup

Frøstrup vokser og vokser. Der bygges som aldrig før. Ny brugsforening, plejehjem og slagterforretning. 8-10 nye ejendomme forøges landsbyen med hvert år. Her bobler optimismen hos byens bygmestre.

12 bygmestre er de i alt - og faktisk er slet ingen af dem håndværkere. Men det er nu heller ikke det "rigtige" Frøstrup, der er tale om.  Den ser i parantes også ud til at have det ganske godt, men i et gammelt maskinværksted i byen går 12 pensionister hver dag og hygger sig med at opbygge Frøstrup Minilandsby - En modellandsby i forholdet 1:10 af Frøstrup, som den så ca. 1904-10. En kommende turistattraktion i Hannæs.

Brugsforeningen som den så ud i 1910 er færdig (til venstre). Der mangler kun lidt overfladebehandling af murstenene. Gert Gundersen(t.v.) og Knud Christensen har levet i Frøstrup det meste af deres liv, og kan huske meget fra det gamle Frøstrup.
Brugsen er for længst flyttet i nye lokaler, men man kan da stadig "genkende" trækkene i den gamle brugsforening, der i dag bruges til privatbolig.

Der er ikke noget med at snyde. Modellerne er ikke lavet i moderne plastic. Med gratis ler fra Ydby Teglværk laver de gamle "bygmestre" selv deres byggemateriale.

Vel og mærke som det skal være. Tagsten og rygningssten i tegl og mursten laves på værkstedet og brændes i ovnen hos Claus Jørgensen i Langvad.

Ejvind Vinter har her kørt leret gennem "kødhakkemaskinen" og snart kan en palle mursten produceres.


Der er gode rammer i den gamle maskinfabrik. Knud Christensen har selv arbejdet der, mens den endnu producerede fodervogne. Han har også en fortid som skovarbejder og landmand. Ejvind er gammel landmand og Gert Gundersen var post. Hver formiddag mødes de i værkstedet. Bageren giver rundstykker, og så bliver der snakket om alt muligt. Der er ingen mødetvang, men de fleste dukker nu op alligevel.

80 huse fra byen er det planlagt at genopføre i gammel stil. -  Vi regner med at det vil tage ca. 10 år siger de tre. Vi startede for et års tid siden med projektet. Det var et besøg i Daugbjerg ved Viborg, der fik os i gang. Her er de i gang med noget lignende.

- Når de 10 år er gået ? Jo så tager vi da bare fat byen i en nyere udgave. Det skulle da helst aldrig blive helt færdig.

Den lokalhistoriske forening er behjælpelig med billeder og tegninger af de gamle huse.

 


Der bliver kælet for detaljerne. Her er Gert Gundersen ved at sætte lidt pynt på plejehjemmet Try. Der er ingen leder på museet. - Vi er allesammen lige kloge. Det kan da ske, at vi diskuterer et problem. Så er der som regel altid én, der kommer med et guldkorn - og så bruger vi selvfølgelig det.

Det er ikke kun murerarbejdet, man klarer på værkstedet. Her er et produkt fra tømrerafdelingen.

 

  Foreløbig klarer de sig med, at stille de færdige huse op ved værkstedet, men selvfølgelig har de en ønskeplacering. Den er bare ikke helt klar til offentligheden endnu.

Der kommer mange mennesker ind og kigger i åbningstiden. Og man bliver godt modtaget. Her er det en busfuld norske turister, der interesseret ser på Frøstrup anno ca 1904. Den færdige by får de aldrig og se. For minilandsbyen i Frøstrup bliver heldigvis aldrig færdig.

 

/TS